Fuktskador

Att hitta fuktskador i ett hus eller en fastighet är egentligen inga konstigheter, de flesta hus drabbas förr eller senare av vissa fuktskador. Men det är när vi inte hittar dom eller när vi ignorera de första tecknen på fuktskador som det kan gå illa. Tänk vad många husvisningar jag och min fru gick på innan vi fann vårt drömhus. Man ska kyssa många grodor innan man finner prinsen (eller ja, drömboendet då). Det kan ibland vara svårt att identifiera fukten så det kan vara bra att veta vart man ska börja leta, eller vart man ska lägga den där extra tiden på att undersöka.

Fuktskador i nya & gamla hus

Tro inte att bara för att huset är relativt nytt (10-20 år) så finns det inga fuktskador! När du kommer till en visning så har du ingen aning egentligen vad huset eller ägaren döljer. Det kan vara fullt möjligt att ägaren själv inte känner till några fuktskador, men det kan också vara så att dessa döljs av ägaren. Till exempel om det har varit en vattenläcka någonstans i huset. Det är inte säkert att ägaren har vidtagit några åtgärder efter läckan och att den har inträffat där den är svår att upptäcka. Eller så har skadan åtgärdas snabbt inför en eventuell husförsäljning och kanske håller i ett par år innan den nya ägaren upptäcker det.

Identifiera fuktskador

Många vet redan hur och var de ska undersöka ett hus för att identifiera fuktskador men många köper hus relativt obesedda och kan vara väldigt naiva i sitt sätt att tänka. De ser bara vad som finns på ytan men sällan vad som kan hittas vid närmare analyser. Det första du ska tänka på när du stiger in i ett hus är lukten. Luktar det fukt och lite mögel? Då ska du undersöka vidare, men om lukten känns mer som ett instängt gammalt sommarhus då kan det vara just instängt. Om det luktar väldigt starkt av något annat så kan det vara ett försök att dölja en annan mindre bra lukt. Var kritisk och leta vidare om du känner något annorlunda.