Konst av landet en lång historia

Att konstnärer målar av allt från djur till landskap är vida känt, vad som också är känt är att konstnärer gillar att måla av livet på landet. Framförallt är det konstnärer som var verksamma på slutet av 1800-talet som föredrog att måla av livet på landet i sin konst. En av de kändaste av dessa konstnärer var August Malmström, som målade Grindslanten, ett av de mest kända verk i den svenska konstvärlden. Ett annat verk med samma tema av samma konstnär är Det gamla och det unga Sverige.

Vad som utmärker dessa tavlor är att de båda har barn som en central del av bilden. I Grindslanten är det faktiskt enbart barn med på bilden. Att måla tavlor där det centrala är barn är i sig varken konstigt eller anmärkningsvärt, det är dock intressant. Intressant att när konstnärerna vill måla av en vanlig dag på landet så illustrerar de detta med barn istället för vuxna.

Att måla av barn gör att betraktaren får en inblick i hur det var att vara barn under den perioden i Sverige. Som betraktare får man också lära sig vad barn på den tiden gjorde för att fördriva tiden. Antingen via lek eller någon annan syssla.

Konst föreställande livet på landet är som sagt sedan länge ett normalt inslag i svensk konsthistoria. Vare sig det handlar om nutid eller dåtid, gamla eller unga så är livet bortanför storstäderna lika iögonfallande som alltid. Anledningen till detta beror på att stadsbor vill ta sig till en plats där de kan ta det lugnt och slippa all vardagsstress. Det är därför så många åker till kusten under sommarhalvåret, de vill helt enkelt komma bort. För övrigt bör alla ta en helg i månaden och åka iväg till landet och ladda batterierna.

För mer information om konst och dess värde, besök https://www.artely.se/, de har massvis med tavlor.