Hitta rätt vi köp av laddstolpar i Stockholm

När man köper en elbil är det lite som att äntra en ny värld. Jag brukar jämföra det med när jag skaffade och började intressera mig för skägg och skäggvård. Det är en djungel av nya begrepp och nya saker att tänka på. En av dessa saker är att man dels måste börja hålla koll på laddstolpar runt om i Sverige och dels att hitta rätt laddstolpe att installera i hemmet. Det tog ett tag för oss när vi letade efter laddstolpar i Stockholm. Det gäller att fundera på lite olika saker.

Exempel på frågor som kan vara relevanta angående laddstolpar:

  • Vilken laddstolpe passar i mitt hem? Det finns flera olika sorters elbilsladdare. Det enkla svaret på frågan är en laddbox. Det är generellt sätt den sort som används i hemmet. Men sedan finns det så klart flera olika laddboxar, i flera olika prisklasser. Här gäller det att verkligen undersöka skillnaden på de olika laddboxarna, och vilka behov som du har. Detta beror mycket på din bil och hur mycket tid du lägger på vägarna. Ta inte första bästa, utan gör din research ordentligt. Om ni har två elbilar blir det ytterligare en sak att lägga in i ekvationen. Det finns laddstationer som kan ladda två bilar samtidigt, så kallade dubbelladdare.
  • Ska jag köpa 1-fas eller 3-fas? När man väl börjar undersöka detta stöter man snart på denna fråga. Ännu en gång beror det på en kombination mellan din bil och ditt behov. 3-fas laddar snabbare än 1-fas och sedan finns det också olika varianter inom de olika faserna. Här är det viktigt att komma ihåg att mängden ström som kan tas emot skiljer sig från bil till bil.
  • Måste jag köpa en laddbox? Nej, det måste man faktiskt inte, men jag rekommenderar att man gör det ändå. Det går att ladda bilen i ett vanligt uttag, men det ökar brandrisken, man förlorar energi på det, riskerar att proppen går och man måste hela tiden hålla uppsikt efter slitage, sot och tecken på varmgång i uttagen och stickpropparna. Om du ändå väljer detta alternativ MÅSTE du ta kontakt med en behörig elinstallatör så att han eller hon kan kolla över säkerheten.