Geishakulor minskar inkontinens

Du har säkert hört talas om så kallade geishakulor men är osäker på varför man använder dessa och hur. Många tror att det enbart är sexleksaker som ska användas för njutning och föga är nog medvetna om att dessa geishakulor faktiskt används framgångsrikt till att göra knipövningar för att förebygga inkontinens. Tänk så många som får problem med urinläckage efter till exempel graviditet men också i samband med att de blir äldre.

När du är gravid så blir det en enorm belastning för bäckenbottens muskler ju längre graviditeten framskrider. Om inte bäckenbotten  är tillräckligt stark kan man drabbas av inkontinens vid ansträngning. Då är det svårt att hålla tätt om du hostar eller nyser. När du väl har fött ditt barn är det ännu större risk för att du får svårt att hålla tätt då muskulaturen i bäckenbotten kraftigt uttänjd. Det finns studier som pekar på att 1 av 3 kvinnor faktiskt har inkontinens efter förlossningen.

Så använder du geishakulor

Som tur är finns det olika lösningar på detta enorma problem för de kvinnor som lider av inkontinens. Med hjälp av olika hjälpmedel och ett träningsprogram kan man träna upp muskulaturen i bäckenbotten. Övningarna ger bäst resultat om dom utförs både under och efter graviditeten. Anledningen till träningen av muskulaturen är att den ska bli tillräckligt stark för att tåla trycket under graviditeten och förhindra att den blir så slapp efter förlossningen så att det blir problem med urinläckage.

Träningen kan vara väl så effektiv och det sista du behöver under graviditeten och även efteråt är att ha problem med läckage. Det finns även andra fördelar med att träna muskulaturen och det finns de som säger att du har en något kortare aktiv fas under förlossningen men även en enklare förlossning. Träningen förbättrar din förmåga att styra musklerna i bäckenbotten vilket gör att du kan använda dessa på ett mer effektivt sätt under din förlossning. Andra menar att det inte skulle påverka så mycket under förlossningen, men oavsett vilket så kan du åtminstone hjälpa till att förebygga inkontinens.